blog

Nieuw: sportprogramma niet-aangeboren hersenletsel

Nieuw: sportprogramma niet-aangeboren hersenletsel

Bewegingscentrum Drachten en Bewegingscentrum Leeuwarden ontvingen afgelopen zaterdag het certificaat ‘Hersenletsel’. Hiermee zijn het de eerste Fit!Vak Preventiecentra in het Noorden die mensen met niet-aangeboren hersenletsel een sportprogramma op maat bieden. Edwin van der Sar en zijn vrouw Annemarie overhandigden het certificaat.

In Nederland krijgen jaarlijks 85.000 (nieuwe) mensen te maken met een vorm van hersenletsel door bijvoorbeeld een herseninfarct, hersenbloeding of ongeluk. Dit heeft een enorme impact op het dagelijks functioneren: lichamelijk en cognitief. Sporten is een cruciaal middel om deze problemen aan te pakken.

Edwin van der Sar Foundation

De Edwin van der Sar Foundation en de Hersenstichting lanceerden een jaar geleden het project Meet me @ the Gym. Doelstelling: mogelijk maken dat mensen met hersenletsel een sportprogramma op maat aangeboden krijgen bij Fit!Vak Preventiecentra in Nederland.

Speciaal opgeleide instructeurs

Bewegingscentrum Drachten en Bewegingscentrum Leeuwarden gingen deze uitdaging aan. De instructeurs kregen een intensieve training en leerden werken met bewezen protocollen en programma’s. Daarnaast garanderen beide sportcentra een sportomgeving zonder al te veel prikkels, met persoonlijke aandacht en goed opgeleide begeleiders.

Deze doelgroep aanmoedigen

Joan Boelens: “Een reguliere sportschool is vaak net een brug te ver voor mensen met hersenletsel. Wij willen deze doelgroep aanmoedigen om meer te gaan bewegen. Wij hopen dat het keurmerk hersenletsel helpt om mensen met NAH weer aan het bewegen te krijgen.’

Over Fit!Vak Preventiecentra

Bewegingscentrum Drachten en Bewegingscentrum Leeuwarden zijn de eerste Fit!vak Preventiecentra in Friesland. Deze sportcentra gaan een stapje verder dan de reguliere dienstverlening en zijn optimaal ingericht om mensen met specifieke aandoeningen zoals diabetes en obesitas veilig en effectief te begeleiden en trainen.

René en Feiko gecertificeerd

Namens Bewegingscentrum Leeuwarden hebben Rene van der Weij en Feiko Broersma dit diploma behaald (ze ontbreken op de foto wegens andere verplichtingen). Directeur Joan Boelens was wel aanwezig om het certificaat voor Bewegingscentrum